Сыр "Адыгейский"

15.05.17

adygeysk.png

Закваска бактеріальна «Іпровіт сир Адигейський»

 

Сир Адигейський – корисний продукт, який виготовляється як в промислових, так і в домашніх умовах та  відноситься до м’яких сортів сиру, що не потребують дозрівання.

Для його приготування використовується  коров'яче або овече молоко.

Сир Адигейський - джерело мінеральних солей, вітамінів, амінокислот, ферментів та органічних кислот. 80 г сиру містить добову норму необхідних організму амінокислот, а також забезпечє половину добової норми кальцію, натрію і вітамінів групи В.

Однією з переваг сиру Адигейського є його низька калорійність, завдяки чому його можуть вживати люди, з підвищеним артеріальним тиском та шлунково-кишковими захворюваннями, а також люди які переймаються стрункістю своєї фігури.

Білки і жири, що знаходяться у складі сиру Адигейського засвоюються на 98 %, саме тому він є необхідним для людей які мають значні фізичні навантаження, особливо для спортсменів.

Приготування сиру Адигейського в домашніх умовах цілком реально і має свої переваги:

- можна, за бажанням, використовувати один або декілька видів молока,

- сир Адигейський не містить консервантів (в промислових умовах використовують консерванти,  тому що м'який сир – це продукт швидкотривалого споживання),

- можна використовувати добавки (додавати прянощі, зелень, тощо).

Фахівцями Державного дослідного підприємства Інституту продовольчих ресурсів розроблена закваска бактеріальна «Іпровіт Сир Адигейський» для приготування в домашніх умовах сиру Адигейського.

 

Інструкція з приготування сиру Адигейського

з використанням закваски  бактеріальної «Іпровіт Сир Адигейський»

 

  1. Закип’ятіть 0,5-1 літр молочної сироватки та охолодіть до 40 ºС.
  2. Додайте невелику кількість охолодженої сироватки до флакону з закваскою, закрийте ковпачком, збовтайте до повного розчинення.
  3. Внесіть розчинену закваску до 0,5-1,0 л сироватки, перемішайте.
  4. Обробіть посуд окропом. В посуд, що використовується налийте окроп на 2 хвилини та злийте. Перелийте сироватку з закваскою до йогуртниці, мультиварки або термосу, Залиште заквашену сироватку на 24 години за температури в межах від 37 ºС до 40 ºС.
  5. Нагрійте 3 літри пастеризованого молока до 85-95 ºС, не допускаючи кипіння молока. Домашнє сире молоко довести до кипіння, витримати не більше 10 секунд та охолодити до 85-95 ºС. Для визначення температури застосовуйте термометр. Для отримання сиру високої якості рекомендуємо використовувати молоко з жирністю не менше 3,2 %.
  6. Внесіть 0,5-1 літр заквашеної сироватки в 3 л молока, постійно і повільно перемішуючи протягом 2-3 хвилин до утворення згустків.
  7.  Злийте утворені білкові згустки на марлю та відіжміть.
  8. Сформуйте сирну кульку в марлі та підвісьте для стікання залишків сироватки на 10 хвилин. Для створення солонуватого смаку готового сиру додайте 1 столову ложку солі до 1 літри відокремленої сироватки та ретельно перемішайте. Не виймаючи з марлі, помістіть сформовану сирну кульку в 1 л присоленої сироватки на 10 хвилин.
  9.  При бажанні, для утворення більш щільної консистенції сиру можна сирну кульку в марлі помістити під прес на 30 хвилин.
  10.  Вийміть сир із марлі та покладіть в ємкість з кришкою.
  11.  Зберігайте сир Адигейський в холодильнику впродовж 5 діб.

 

 

Пропонуємо зразки закваски бактеріальної «Іпровіт Сир Адигейський» для випробування на фермерських господарствах та в домашніх умовах.

Відділ збуту: тел. (044) 451-42-16

Виробничий відділ: (044) 517-09-92